Deși durerile de spate apar frecvent și nu sunt un pericol de a dezvolta alte afecțiuni grave, totuși durere sciatică este una intensă, care poate înrăutăți calitatea vieții.

Sciatica e o boală?

Specialiștii ne spun că sciatica este mai mult un termen pentru a defini o afecțiune localizată la nivelul de jos al spatelui, mai precis în regiunea lombară. Durerea sciatică radiază, iar pacientul suferind acuza dureri localizate în zona șoldurilor și care coboară înspre picior.

Este ca un junghi pe care îl resimți  profund – spun mare parte din pacienții care vin pentru un consult de specialitate.

Sciatica apare ca urmare a compresiei nervului sciatic și este resimțită de pacient doar într-o anumită parte a corpului.

Simptome specifice sciaticii

Sciatica apare cel mai adesea pe o singură parte a corpului. Unii pacienți resimt o durere ascuţită pe o parte a şoldului sau a unuia dintre picioare. Durerea poate fi localizată, în spatele gambei sau în zona tălpii piciorului. Pacientul care suferă de sciatică simte o slăbiciune permanentă a membrului afectat. Durerile sunt descrise ca fiind uşoare până la severe şi sunt clasificate ca fiind acute sau cronice.

Sciatica acută este specifică leziunilor ţesuturilor moi (entorse de muşchi, tendoane sau ligamente) sau herniei de disc şi de aceea este numită durere acută de spate. Aceste tipuri de dureri pot fi combătute cu analgezice, sport și comprese calde și reci.

Durerea acută are un debut brusc și se vindecă în câteva zile sau săptămâni. Durerea sciatică cronică persistă (durează mai mult de 3 luni) şi sursa sa poate fi greu de determinat.

Durerea cronică se instalează etapizat iar pacientul o resimte din ce în ce mai des sau se poate agrava odată cu efectuarea anumite activităţi fizice. Alţi factori care pot agrava situația pot fi legaţi de modificările celulelor nervoase, cicatrizarea ţesutului, modificări artritice.

Cauzele apariției sciaticii

Sciatica a devenit din păcate o afecțiune des întâlnită. In majoritatea cazurilor sciatica este cauzată de o hernie de disc care comprimă nervul sciatic.

Sedentarismul, fumatul și chiar activitatea fizică intensă sunt factori declanșatori ai sciaticii.

Stresul-factor declanșator al sciaticii

Stresul emoțional se dovedește a fi un declanșator eficace al unor boli grave. Se știe că acesta afectează sistemul imunitar și permite apariția unor afecțiuni, inclusiv a  durerilor de spate și a sciaticii.

Stresul emoțional poate fi un factor și mai pregnant, deoarece cu cât crește nivelul de stres, cu atât creierul procesează informațiile în mod diferit. Știrile despre război, inflație nu fac decât să ne producă îngrijorări și astfel nivelul de stres crește. Indirect semnalele corpului pot provoca iritarea și uzura nervului sciatic și în cele din urmă, durerea. Nervul sciatic nu se oxigenează suficient din cauza nivelului ridicat de anxietate, așa că până la apariția problemelor de sănătate nu mai e  decât un pas.

Postura spatelui incorectă-un factor declanșator al durerilor sciaticii

Petrecem din ce în ce mai multe ore stând în fața calculatorului la serviciu, deseori într-o postură incomodă, de cele mai multe ori. Postura incorectă, menținută timp îndelungat poate duce la apariția herniei de disc, care indirect poate determina apariția durerilor de sciatică.

Sciatica poate apărea la persoanele care au o postură incorectă atunci când pășesc sau stau așezați pe scaun.

Concluzionând, este esențial să evităm agravarea simptomelor sciaticii prin corectarea modului în care stăm și mergem. Acest lucru îl facem prin autocontrol și prin impunerea unor reguli personale pe care să le și respectăm. Și  mai important decât atât este să nu uităm întotdeauna să ne îndreptăm spatele, pentru un plus de confort.

Postura corectă te poate scapa de durerile sciaticii. Cum?

Încercați întotdeauna să vă mențineți spatele într-o poziție corectă. Capul trebuie poziționat pe partea superioară a coloanei vertebrale, astfel ca spatele să mențină poziția dreaptă. Uneori puteți simți că acest lucru este greu de realizat și asta înseamnă că mușchii spatelui au slăbit și sunt necesare  exerciții specifice de întărire a musculaturii spatelui. Beneficiile acestor exerciții le veți simți în timp și vor fi de mare ajutor în ameliorarea presiunii și durerii sciatice.

Statul pe scaun-durere sciatică garantată

Șezutul prelungit, fără pauze de mișcare poate provoca acutizarea sciaticii.

Statul la birou în fața calculatorului, șofatul fără pauze, sunt ingredientele principale pentru un episod de sciatică neplăcut.

Să explicăm mai amănunțit ceea ce se întamplă în cazul unei activități statice!  Postura spatelui nu este  menită să fie supusă unei poziții șezânde mult timp și astfel se exercită o presiune suplimentară asupra discurilor vertebrale și a rădăcinilor nervoase, provocând iritarea și ciupirea nervilor. De aceea, este sănătos să rămâneți activi din punct de vedere fizic, chiar și după o zi plină la birou.

Tocuri înalte-purtate doar ocazional

Din păcate pentru fashioniste, această veste este una teribilă, dar necesară pentru a preveni durerile de spate și apariția sciaticii.

Tocurile înalte  sunt incomode chiar dacă nu simți acest lucru. Spatele și coloana  sunt în cod constant afectate deoarece corpul se flexează cu fiecare pas făcut, pentru a menține poziția verticală.

Nu putem la socoteală durerile de picioare după câteva ore petrecute pe tocuri ci analizăm îndeaproape efectele purtării în exces a unei perechi de pantofi nepotrivite.

Pantofii cu toc, purtați zi de zi creează o presiune excesivă asupra coapselor și a părții inferioare a spatelui și, mai departe, asupra discurilor vertebrale și a nervului sciatic. Nervul devine iritat și întins în mod nefiresc, ceea ce duce la durere și, posibil, la sciatică.

Alți factori care pot declansa sciatica

O infecție vertebrală

Acest tip de infecție poate afecta coloana vertebrală sau partea inferioară a spatelui. Odata infecția instalată este resimțită in partea inferioara a spatelui si va coborâ spre picior.

O tumoare spinală

Este o tumoare localizată la nivelul coloanei vertebrale.Tumorile variază în funcție de locul în care se află, dimensiunea lor și cât de devreme au fost descoperite. Ca regula generală cu cât este mai din timp descoperită o tumoare, cu atât prognosticul este mai optimist.

Boala degenerativă a discurilor

Acest lucru înseamnă că discurile coloanei suferă o accentuată degradare și astfel încep să se deterioreze. Apare durerea care se propagă pe picior, simptom specific sciaticii.

Sarcina-un element care poate declanșa durerile sciatice

Datorită creșterii fătului, presiunea asupra nervului sciatic este mare. Deseori femeile însărcinate pot prezenta inflamații sau iradierii ale acestui nerv. Durerile care coboară pe picior în jos sunt un semn al sciaticii.

Elementele de diagnostic în cazul sciaticii

Diagnosticul se realizează în urma unei examinări clinice amănunțite. In cadrul investigației se examinează mersul, postura, greutatea corporală, gradul de uzură al articulațiilor, examinarea reflexelor și a musculaturii aferente membrului afectat.

Dacă sunt suspectate leziuni ale nervilor, există o multitudine de teste care urmăresc o serie de parametri importanți precum: forța mișcărilor, viteza de reacție a pacientului, probele de pareză.

Examenele continuă cu o serie de teste  precum:

– Radiografia membrului afectat, care ne poate arăta în cazul sciaticii, o anumită uzură osoasă și prezența osteofitelor-acele ciocuri osoase care se găsesc în apropierea unei articulații.

– Mielograma examen specific celulelor măduvei osoase.

– Testul galvanic, testul având la bază curenți de joasă frecvență, pot duce la conturarea unui diagnostic corect.

– Biopsie musculară recomandată în procesul de diagnostic al aparatului musculo-scheletal. Acest tip de investigație complexă este esențială pentru o serie de afecțiuni cum ar fi distrofia musculară, atrofia neurogenă, etc.

– Tomografia computerizată și RMN sunt teste fără de care investigatia nu poate fi completă.

– Biopisa nervului sciatic face diferența între o demielinizare axonală şi o degenerescenţă axonală cu identificarea neuropatiilor inflamatorii.

 

Kinetoterapia-Tratament „balsam” pentru durerile de sciastică

 

Kinetoterapia manuală este foarte benefică pentru sciatică. In acest caz se lucrează personalizat pe zone de lucru ( pe țesutul moale, pe mușchi, pe ligament, pe articulație dar și pe fascie).

Tehnicile de kinetoterapie manuală utilizate în acest caz sunt  presopunctura, mobilizari ale articulațiilor, mușchilor, țesutului conjuctiv și întinderi (stretching) specifice zonelor anterior menționate.

 

Tehnica manuală are ca obiectiv principal destinderea mușchilor care ajută la decongestionarea contracturilor musculare. Astfel prin proceduri specifice se ajunge la etapa de relaxare atât de necesară pentru buna funcționare a nervului sciatic. Procedeele kinetoterapeutice ajută, deasemenea, la reducerea inflamației și a presiunii în jurul discului vertebral care presează nervul sciatic.

Kinetoterapia manuală acționează și asupra articulațiilor înțepenite și astfel în urma unui plan personalizat se obțin rezultate remarcabile. Scopul final este ca specialistul să poată realinia cu succes articulația în ax după ce anterior mușchii și ligamentele au fost relaxate.