Ce este luxația?

Luxația reprezintă deplasarea extremității articulare a unui os din poziția normală față de articulația din care face parte.

Din ce cauză apar luxațiile?

Neatenția, sportul și chiar drumețiile pe cărări alunecoase pot duce la apariția luxațiilor. Dar aceste simptome sunt specifice nu numai persoanelor active, fiecare dintre noi putem la un moment dat putem să ne confruntăm cu o luxație ( de exemplu iarna când alunecăm pe o porțiune de gheață).

Cum se manifestă luxațiile?

In primul rând luxația trebuie privită ca un traumatism în care capetele oaselor unei articulații se deplasează și se produce acea dislocare articulară. Implicit apare durerea. Deasemenea și mișcările vor fi îngreunate iar locul unde s-a produs luxația devine tumefiat.

De aceea este recomandat a se apela de urgență la medicul ortoped, deoarece  orice mișcare greșită ar putea afecta structura oaselor și a părților moi, respectiv ligamente și articulatii.

Unde poate fi localizată luxația?

Luxația poate fi localizată la nivelul membrului inferior și poate afecta articulația șoldului, genunchiului și glezna sau la nivelul membrelor superioare respectiv umăr, cot sau încheietura mâinii și mai rar la nivelul degetelor.

Simptomele luxației

Luxațiile produc imediat dureri severe, iar gravitatea acesteia depinde de zona afectată. Iată cu ce ne confruntăm în cazul luxatiilor:

-Umflarea

– Durerea intensă

– Imobilitatea articulaţiei afectate

– Deformaţia membrului respectiv

Luxația-cât de gravă este?

Un traumatism la nivelul gâtului sau a spatelui poate duce la luxaţia unei vertebre și astfel poate exista riscul afectării măduvei spinării şi apariţia paraliziei.

O luxaţie la umăr sau la şold poate duce la complicații ulterioare severe.

In multe situații ortopedul poate corecta o luxaţie simplă, fără lezarea nervilor şi ţesuturilor din jur. Ruptura ligamentelor se poate trata ortopedic prin imobilizare în ghips. Articulaţia este fixată în gips pentru scurt timp, maxim câteva săptămâni până la vindecarea leziunii.

Unele luxaţii mai complicate necesită intervenţie chirurgicală pentru repararea şi reconstrucţia ligamentelor afectate.

Tratamente eficiente în caz de luxații

Curentul galvanic sau galvanoterapia

Curentul galvanic este prima formă de curent folosită în terapie, având un efect termic. Prin încălzirea membrelor afectate, intensitatea curentului în timpul procedurii variază crescând de la valoarea zero a intensității până la un anumit nivel, sau descrescând spre nivele inferioare. Băile galvanice reprezintă astfel o formă de terapie bazată pe curent electric.

Aceasta procedură este des folosită în fizioterapie, datorită multiplelor beneficii pe care le aduce sănătății pacientului.

In cazul luxațiilor, băile galvanice au un important efect benefic și de ameliorare a durerii, datorită excitabilitătii nervoase și reabsorbției metaboliților din procesele inflamatorii.

Apa devine astfel un mediu de interacțiune între electrozi și piele, curentul este repartizat pe o suprafată corporală mai mare, astfel că densitatea curentului este mai redusă, neexistând pericol de arsuri. Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi de carbon, care sunt scufundați în cuve speciale pline cu apă. Pacientul doar introduce membrele superioare sau inferioare în cuva, în jur de 10-20 de minute. Băile galvanice sunt folosite în principal pentru ameliorarea durerii de origine nervoasă sau musculară și asa cum am menționat mai sus, este un tratament eficient și în cazul luxațiilor.

Cum ajută kinetoterapia în cazul luxațiilor?

Kineteoterapia este foarte benefică în tratarea luxațiilor deoarece este o formă de terapie bazată în principal pe realizarea de exerciții fizice cu diferite grade de dificultate, a căror scop este consolidarea și refacerea funcțiilor motrice afectate de o boală sau de un accident. Efectele benefice ale kinetoterapiei nu se cuantifică doar asupra sistemului osos și muscular, ci și asupra tuturor organelor interne.

Laserterapia sau terapia cu radiații electromagnetice

Efecte clinice se explică prin absorbția energiei luminoase la nivel celular, determinând intensificarea metabolismului celular și prin acest proces complex se activează procesul de vindecare.

Sursa de lumină este pusă în contact direct cu pielea, lucru ce permite energiei luminii să penetreze țesuturile și să interacționeze cu molecule diferite, restabilind funcția celulară normală. Procesul este similar fotosintezei. Lumina pătrunde în țesutul uman în profunzime dar studiile stiințifice arată că aceasta este absorbită în primii 4 mm. Deși pare banal, trebuie menționat faptul că procesele chimice desfășurate în cadrul unor astfel de ședințe, pot media efecte fiziologice la un nivel mai profund.

Această energie luminoasă, ce penetrează țesuturile, declanșează modificări biologice, care conduc spre intensificarea circulației sanguine, înlăturarea temporară a durerii și a rigidității din mușchi și articulații, relaxarea mușchilor și implicit a decompresiei musculare, reducerea senzației de durere și a rigidității asociate luxației.

Această formă de terapie constă într-o procedură non-invazivă și are numeroase avantaje mai ales în tratarea diferitelor tipuri de luxații. Rezultatele sunt imediate și de lungă durată iar timpul de recuperare scade considerabil.

Pentru că tratarea luxației să fie mai eficientă și mai rapidă, medicii specialiști recomandă toate aceste proceduri făcute împreună în aceeași perioadă de timp, pentru rezultate optime.

Diferenta intre fracturi, luxatii si entorse.

Ce este fractura?

Cunoscuta si sub numele de ruptură se manifestă prin fisura sau ruptura efectivă a osului. Fractura  sunt inchise ( atunci cand osul este fisurat sau rupt, insa tesutul sau pielea nu sunt afectate, sau deschise (atunci cand osul rupt penetreaza pielea).

Osul fracturat trebuie să rămână imobilizat între 2 si 8 săptămâni, după caz, pentru vindecare.

Luxatia

Are loc atunci când capetele osului datorită traumei sunt într-o altă poziție decât cea normală, fiind afectată articulația. Odata mișcat de la loc, osul poate afecta structura din interiorul si din jurul articulatiei (muschii, ligamentele, nervii si vasele de sange). Pentru tratarea luxatiei prin diferite tehnici se aseaza in pozitie normala articulatia si se recomanda imobilizarea zonei, pentru a se asigura timpul optim de vindecare.

 

Entorsa

Se manifesta prin umflarea, modificarea culorii pielii, senzatia de instabilitate, durere si sensibilitate. Se refera la intinderea sau ruperea ligamentelor si poate fi categorisita prin entorsa usoara, moderata sau severa.

Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.