Guta este una dintre cele mai vechi afecțiuni cunoscută din timpuri străvechi. Este o formă de artrită cu manifestări extrem de dureroase din cauza nivelului crescut de acid uric. Boala este menționată în scrierile lui Hipocrate însă cercetări amănunțite au fost realizate abia în secolul al XIX-lea. Termenul de gută se referă la manifestările articulare care includ inflamație și durere, fenomene care apar deseori în cazul acestei boli.
Guta apare atunci când cristalele de acid uric se acumulează în articulații.De aceea în cazul gutei ne confruntăm cu durere intensă și inflamație. Consumul exagerat de carne produce acid uric, atunci când se descompun purinele-adică substanțele care se găsesc în corp și care intră în componența unor alimente cum ar fi carnea roșie, fructele de mare, sardinele, păstrăvul și tonul.
In mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge, trece astfel prin rinichi și se elimină prin urină. Dar există unele situații când corpul produce prea mult acid uric și astfel se pot forma cristale ascuțite care din păcate se acumulează în organism provocând durere, inflamație și umflături.
Acidul uric este rezultatul metabolizării alimentelor consumate și a degradării celulare, rezultat în urma descompunerii unor substanțe numite purine, iar când această cantitate de acid uric depășește limitele normale, se formează mici cristale care pătrund în articulații și care provoacă durere articulară.
In cele ce urmează detaliem cauzele apariției gutei, simptomele care te pot ajuta să o recunoști și care sunt principalele cauze de apariție a bolii.
In cazul în care în urma analizelor se indică un nivel ridicat de acid uric este posibil să dezvoltați această patologie.
Principalele cauze ale apariției gutei sunt:
Carnea roșie, peștele, crustaceele sunt elemente care favorizează acumularea de acid uric în organism.
Un indice de masă corporală de peste 30 crește riscul de apariție a gutei cu până la trei ori. De asemenea un nivel crescut al lipidelor din sânge, reprezintă alte probleme adiacente unei alimentații nesănătoase;
Consumul exagerat de alcool poate afecta procesul de eliminare a acidului uric. Prin urmare, acidul uric este produs în exces fiind rezultatul metabolizării alimentelor consumate și a degradării celulare, rezultat în urma descompunerii unor substanțe numite purine, iar când această cantitate de acid uric depășește limitele normale, se formează mici cristale care pătrund în articulații și care provoacă durere articulară.
În special berea conține cantități mari de purine, a căror metabolizare poate duce la acumularea acidului uric în organism.
Evitarea fumatului este de preferat pentru că acest obicei nociv duce la o producție crescută a acidului uric în organism.
Din păcate, greutatea este un factor care ajută corpul să producă mai mult acid uric. Rinichii au o misiune dificilă de eliminare și astfel trebuiesc evitate alimentele care conțin purine.
Practic este necesară o dietă bazată pe o alimentație săracă în purine, astfel că indicele de acid uric să fie cât mai scăzut.
Putem spune că atacurile de gută pot fi prevenite cu success prin modificarea dietei, însa e nevoie și de tratament medicamentos recomandat de medicul specialist.
Anumite boli și afecțiuni cresc riscul de gută. Printe cele mai cunoscute se numără afecțiunile cronice precum diabetul, bolile specifice inimii și ale organelor interne(rinichi).
Aspirina și unele medicamente utilizate pentru controlul hipertensiunii pot crește nivelul de acid uric din organism.
Guta apare mai des în rândul bărbaților, mai ales în grupa de vârsta 30-50 de ani. La femei nivelul acidului uric este în general scăzut, o creștere se înregistrează după apariția menopauzei.
Trebuie spus că boala propriu-zisa nu are un debut brusc. Ea se instalează treptat în timp. Cristalele de acid uric se tot depun puțin câte puțin la nivelul articulațiilor și țesuturilor învecinate și astfel apar primele simptome care se regăsesc în lista de mai jos:
– locul unde apare este inflamat, pacientul acuză durere și sensibilitate crescută la nivelul articulației (cel mai frecvent caz este articulația degetului mare de la picior),
-Pielea la nivelul piciorului se descuamează ca urmare a pruritului tegumentar.
-Dureri nocturne intense cu debut brusc.
-Febră și frisoane
-Pielea din regiunea articulației afectate capătă o culoare vânătă asemeni unei lovituri.
-Articulația o vom simți dureroasă iar mișcările vor fi limitate
De obicei degetul mare de la picior este primul afectat, însa pot fi suferi și alte articulații, precum cele ale piciorului, mâinii, genunchiului, coatelor sau degetelor.
Diagnosticul gutei cronice se realizează clinic și radiologic. Stabilirea cu atenție a diagnosticului este foarte importantă și acest lucru este necesar pentru administrarea unui tratament de specialitate.
Pe langă tratamentele medicamentoase recomandate de medicul specialist se impune deseori o dietă specială recomandată bolnavilor de gută, alături de alte sfaturi menite să impiedice dezvoltarea acesteia.
Sunt prioritățile care stau în capul listei, alături de reducerea la maxim a consumului de carne.
Alături de o dietă echilibrată, exercițiile fizice sub îndrumarea unui kinetoterapeut pot ameliora simptomele acestei boli. Reechilibrarea organismului și schimbarea modului de viață ar trebui să fie o prioritate în cazul bolnavilor care suferă de gută.
Masajul terapeutic combinat cu alte tehnici de recuperare pot avea un efect de ameliorare și îmbunătățire a stării pacientului.
Pacientul diagnosticat cu gută i se recomandă modificarea dietei și a stilului de viață, toate acestea având un preț mult prea nesemnificativ în comparație cu posibilele complicații ale bolii.