Spondiloza se folosește ca termen general și caracterizează o afecțiune specifică coloanei vertebrale. In termeni științifici însă vom întâlni denumiri precum osteoartrita spinală, care este de fapt cea mai întâlnită cauză în afecțiunile coloanei vertebrale determinate de cele mai multe ori de uzura coloanei vertebrale, manifestări care apar în timp la persoane predispuse la efort intens, sunt sedentare sau supraponderale. Spondiloza cervicală afectează articulațiile și discurile din coloana cervicală, care se află localizate în jurul gâtului.
Această afecțiune se dezvoltă din cauza uzurii cartilajului și a oaselor, dar poate apărea și din alte cauze.
Deseori provoacă dureri și rigiditate.
Spondiloza cervicală se instalează în timp datorită poziției incorecte a corpului pe care o adoptăm zi de zi și cu care ne simțim confortabil pe moment. Practic, vertebrele se degradează zi de zi, datorită unor factori precum sedentarism, fumat, traume suferite la nivelul coloanei și netratate corespunzător. Dacă e să ne referim la înțelesul cuvântului spondiloză, acesta are valențe largi în sensul că poate fi interpretat ca un diagnostic general în care pacientul acuză dureri la nivelul coloanei și se constată de către medicul specialist degenerarea oaselor și a ligamentelor, uzura vertebrelor și aparitia disconfortului local.
Mulți pacienți se întreabă de unde a apărut acesta afecțiune și cum au dobândit-o.
Trebuie înțeles că spondiloza cervicală este un fenomen al îmbătrânirii coloanei vertebrale. Este un proces normal care apare ca urmare a înaintării în vârstă. Astfel ligamentele își pierd din elasticitate iar uzura acestora duce la apariția unor ciocuri deosebit de dureroase, care sunt semnele evidente unei osteoartrite. Netratate, acestea tind să agraveze situația datorită faptului că discurile intervertebrale suferă o degradare accelerată, ceea ce poate produce hernia de disc. Astfel mișcările altădată naturale, sunt acum îngreunate și pacientul se simte copleșit de neputința efectuării unor activități simple pe care deseori le făcea fără să depună prea mult efort.
Spondiloza este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, stare cu care se confruntă populația între 40 și 70 de ani, însă primele simptome se resimt mult mai repede, în jurul vârstei de 25-30 de ani.
Aceste statistici, sunt realizate pe baza radiografiei pacienților, însă există și o predispoziție genetică legată de această afecțiune.
Principalele cauze ale spondilozei sunt îmbătrânirea și efortul intens depus în mod susținut de pacient. Dar există mai mulți factori care pot grăbi, accelera sau agrava spondiloza cervicală.
-lovituri sau vătămări accidentale, cum ar fi cele care apar în timpul muncii fizice,
-diverse sporturi care necesită contact fizic sau efort prelungit,
-diverse tipuri de accidente sau căzăturile care se soldează deseori cu fisuri sau alte complicații la nivelul coloanei vertebrale.
-un factor important este predispoziția genetică, antecedentele familiale referitoare la durerile de spate. Din păcate aceste afecțiuni se moștenesc adesea mai ales dacă în familie știm că avem astfel de cazuri.
-creșterea excesivă în greutate influiețează în mod negativ accelerarea simptomelor specifice, ceea ce duce la o intesificare a durerilor și a disconfortului local.
-fumatul și consumul de alcool sensibilizează organismul uman determinând o presiune suplimentară asupra mușchilor, ligamentelor și articulațiilor, ceea ce duce la modificări degenerative timpurii.
-sedentarismul mai ales în sezonul rece;
-realizarea unor mișcări repetate care tensionează și solicită în mod constant coloana vertebrală, cum se întâmplă în cazul meseriilor care necesită ridicarea sau mutarea unor obiecte grele în mod frecvent, sau condusul mașinii pe distanțe foarte lungi, iar acest lucru se întamplă în mod regulat.
După modul de localizare deosebim:
-spondiloza cervicală,
-spondiloza toracică,
-spondiloza lombară.
Punerea unui diagnostic presupune excluderea altor afecțiuni potențiale, cum ar fibromialgia care are o simptomatologie asemănătoare. Fibromialgia este o boală cronică ce se caracterizează prin dureri ale mușchilor și ale țesutului moale. Pacienții suferă de dureri și rigiditate în mușchi.
Pentru a ajunge la un diagnostic corect, medicul va cere informații despre istoricul dumneavoastră medical.
Astfel va trebui să prezentați cât mai multe analize care să ajute medicul să pună diagnosticul corect. Apoi, va urma un examen fizic al corpului, cu accent pe gât, spate și umeri.
De asemenea, specialistul poate să testeze reflexele și forța mâinilor și brațelor, să verifice dacă a scăzut senzația tactilă în zona respectivă.
Alte teste care ar putea duce la un diagnostic cât mai exact sunt examenele imagistice. Aici discutăm de radiografii, tomografie computerizată (CT) și rezonanță magnetică (RMN). Scanările RMN folosesc un câmp magnetic foarte puternic, unde radio și un computer, pentru a capta cele mai bune imagini ale corpului.
Efectuarea RMN-ului la coloana vertebrală este indicată în evaluarea afecțiunilor discurilor intervertebrale (degenerare, hernii) și a articulațiilor intervertebrale, ambele cauze frecvente ale durerilor de spate.
Cele mai multe tipuri de dureri acute ale coloanei cervicale pot răspunde favorabil la măsurile corective ( sau preventive). Astfel corectarea posturii în timpul activităților zilnice inclusiv la locul de muncă sau în timpul desfășurării unor activități sportive pot fi de folos în cazul pacienților.
Stresul este un alt factor declanșator, așadar o perioadă mai puțin aglomerată, mai puține proiecte pot ajuta pacienții să se recupereze mai bine și într-un timp mai scurt.
Pacienții care au astfel de afecțiuni trebuie sfătuiți să folosească o singură pernă atunci când dorm.( de preferintă perina cu memorie care menține curbura naturală a gîtului in timpul somnului). Dacă durerea este severă, analgezicele și antiinflamatoarele sunt baza tratamentului medicamentos, dar acestea sunt recomandate și prescrise doar de către medicul specialist.
Sedințele de yoga și pilates pot îmbunătăți postura gâtului și a muschiilor astfel că efectele benefice se vor simți în timp.
Alte metode moderne de tratament în spondiloză cervicală presupun:
-exercițiile de coordonare;
-terapia cu lumină (terapia Laser)
-stimularea electrică transcutanată nervoasă;
-fizioterapia;
-kinetoterapia;
-combinații ale acestor tehnici care duc la o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate a pacientului.
Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.