Urgențe stomatologice – ce faci atunci când apar și mai ales cum scapi de durere? Care este cauza lor și cum le tratezi cât mai repede? Toate aceste informații le poți găsi mai jos!
Urgențele dentare sunt comune și îmbracă mai multe forme. Ceea ce este bine de cunoscut este că deși vorbim despre urgențe stomatologice, unele dintre acestea ar trebui tratate cu prioritate. O leziune dentară ar putea genera probleme mai mari decât o urgență apărută la nivelul gingiilor, la fel cum o urgență la nivelul țesuturilor moi din gură ar putea fi tratată mai repede comparativ cu un abces dentar. Și exemplele pot continua.
Iată un prim caz de urgență stomatologică. Dacă în timpul unei accidentări, un dinte cade, pacientul are nevoie de îngrijire medicală imediată. Atunci când dintele lovit încă mai poate fi salvat, e bine sa ții cont de urmatoarele recomandări:
– Acționează imediat – de obicei, după 30 de minute de la accident, încep sa scada șansele de recuperare ale dintelui pierdut;
– Păstrează-ți calmul și sună medicul stomatolog;
– Ține apăsat dintele de coroană – evita mișcarea acestuia;
– Clăteste dintele cu apă caldă, dar fără să îl atingi. Nu folosi săpun sau alte tipuri de medicamente.
– În cazul în care dintele s-a dezlipit de coroană, încearcă să îl păstrezi într-un recipient cu lapte sau chiar în saliva proprie;
– Aplica o compresă rece la nivelul feței, dacă ai suferit un edem.
Din nefericire, există și situația în care dintele să nu poată fi salvat. În acest caz te poți adresa medicului pentru a demara procedura de înlocuire a dintelui lipsă prin realizarea unui implant dentar. Datorită evolutiei stomatologiei moderne, implantul dentar a devenit o soluție atât funcțională și sănătoasă, cât și estetică, reconstrucția dentară fiind personalizata pentru fiecare pacient în parte.
Iată un alt caz de urgență stomatologică. Este posibil ca atunci când muști din ceva mai tare, dintele să se ciobească sau să se rupă. Medicul va putea astupa rapid cu ajutorul unui chit de umplere. De asemenea, o bucată mai mare dintr-un dinte rupt poate fi refăcută prin intermediul unei coroane dentare. Medicul va trata dintele afectat cu atenție pentru că în timp, un dinte slăbit ar putea dezvolta fisuri ce vor conduce la extracția dentară și mai apoi la înlocuirea acestuia cu ajutorul unui implant.
Reține că este mai ușor sa previi decât sa tratezi, motiv pentru care este extrem de importanta o vizita la stomatolog la fiecare 6 luni pentru profilaxie si control. În urma unui control pot fi depistate la timp problemele, iar tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor.
Iată un caz important pentru care ajungem adesea la serviciul de urgențe stomatologice din cadrul spitalului. Durerile de dinți, de gingii sau din zona țesuturilor moi ar putea să te trimită rapid în cabinetul medicului stomatolog și asta pentru că acestea devin de-a dreptul insuportabile. Durerile apar fie din cauza unei leziuni apărute la nivelul dinților, fie din cauza consumului de alimente reci, calde, dulci sau acide. Toate acestea arată o sensibilitate la nivelul dintelui, cauzata cel mai adesea de o uzura a smaltului, o carie dentara, un dinte fracturat sau o obturatie mobila. Un examen stomatologic va clarifica diagnosticul și va exclude orice alte cauze. Contactați medicul stomatolog ori de câte ori constatați o mică sensibilitate dentară.
Abcesul dentar sau gingival este caracterizat de prezența unui mic buzunar de colecție ce apare la nivelul rădăcinii dintelui, fiind observat ca o umflătură pe gingie. Uneori, abcesul s-ar putea sparge și astfel s-ar putea să simțiți un gust ciudat în gură. Un abces dentar este caracterizat de dureri pronunțate la nivelul dintelui, de febră, respirație urât mirositoare, umflarea gingiilor sau chiar a feței, în dreptul zonei afectate. Este nevoie de intervenție medicală imediată întrucât infecția se poate răspândi cu ușurință în organism. Uneori, abcesul este posibil chiar și atunci când dintele pare a fi perfect sănătos pe exterior. În interiorul său, însă, este posibil să se dezvolte o carie dentară.
Când să contactezi medicul stomatolog:
– Edeme la nivelul gurii și zonei feței;
– Dureri dentare
– Noduri și umflături gingii
– Sângerări dentare
– Dinți sensibili
Evexiaapp.ro este alături de tine în rezolvarea urgențelor medicale. Aplicația de noua generație face posibila inregistrarea unei programari medicale online foarte rapid, oricând și oriunde ai acces la internet, punând la dispoziție un portofoliu vast de medici.
Poți face o programare online doar printr-un simplu click și să alegi dintre doctorii prezenți in aplicația noastra.