Ce este cefaleea?

Durerile de cap sunt unele dintre cele mai frecvente stări pe care le simțim mai profund sau nu de-a lungul vieții.

Cefaleea este rodul unor stări emoționale intense sau a stresului prelungit. Desigur că durerile de cap pot proveni și dintr-o tulburare medicală cum ar fi hipertensiunea arterială, migrenele, anxietatea sau depresia.

Când durerile de cap sunt cronice, munca ne este îngreunată, sarcinile zilnice le percepem din ce în ce mai dificile și astfel ceea ce ni se părea ușor odinioară, acum  putem percepe ca fiind dificil sau chiar imposibil de realizat.

Câte tipuri de cefalee există?

Identificarea zonei în care durerea de cap apare frecvent este foarte importantă. Adesea aceasta poate fi cheia spre identificarea corectă și combaterea acestei stări printr-un tratament eficace.

Cefaleea primară

Cefaleea primară este legată de sensibilitatea unor zone ale capului, a mușchilor sau chiar a terminațiilor nervoase. Adesea și modificările chimice produse la nivelul creierului pot determina  schimbări bruște ale stării de sănătate și apariția durerilor de cap moderate.

In literatura de specialitate întâlnim cefaleea primară ca fiind specifică anumitor structuri de la nivelul capului.

Cauze cefaleea primară

Pot fi numeroase însă cele mai cunoscute sunt:

-stresul prelungit, adică perioade lungi de timp cu muncă intensă și acumularea oboselii,

-consumul de alcool în mod exagerat,

-poziție necorespunzătoare pe scaun,

-afecțiuni ale coloanei vertebrale (tasări ale vertebrelor, etc),

-tensiune arterială mărită.

In cazul în care durerile de cap sunt obișnuința zilei este necesar un consult medical.

De multe ori poziția pe scaun deseori necorespunzătoare, ne poate afecta coloana iar durerile de cap sunt primele simptome în acest caz. Un fiziokinetoterapeut ne poate ajuta să scăpăm în acest fel de stările supărătoare date de durerile de cap frecvente.

Tratamentul cefaleei primare

Tratamentul cefaleelor depinde foarte mult de cauza ce stă la baza lor. Dacă sunt cefalee ce apar rar, care nu au o cauză bine definită, medicamentele antiiflamatoare pot fi de mare ajutor. In rest, este important să se trateze întâi cauza, iar durerile de cap vor dispărea în timp.

Cefaleea secundară

Cefaleea secundară are simptome specifice care apar atunci când o altă stare stimulează nervii de la nivelul capului. Aici simptomele pot fi atribuite unei cauze cum ar fi:

-leziuni sau traume identificate la nivelul capului

-tulburări vasculare de la nivelul craniului

-tulburări datorită unor infecții

-dureri faciale de la nivelul ochilor, a gurii, a nasului, a sinusurilor dar care radiază la nivelul capului.

-cauze de natură psihică.

Deseori durerea de cap are un caracter pulsatil, o simțim ca fiind profundă și ne afectează activitatea zilnică. In plus unii pacienți pot fi sensibili la lumină și deseori aceste dureri sunt asociate simptomelor de greață și starea de sănătate este alterată.

Cefaleea secundară poate fi cauza altor afecțiuni mai grave, ca urmare a consumului exagerat de medicamente, atacuri de panică pe care le ai în mod frecvent, starea de după beție când totul este neclar și multe alte manifestări care pot ieși la suprafață ca urmare a unor afecțiuni ascunse.

Cauze cefaleea secundară

Pot fi complexe și dificil de diagnosticat. Doar pe baza stării pacientului și a tipului de durere asociat unei părți a capului nu se poate stabili un diagnostic corect. In acest sens sunt sunt necesare o serie de teste suplimentare, pentru a determina cu exactitate de ce apar durerile de cap.

O serie de analize pot descifra misterul stărilor de rău, cu care ne confruntăm mulți dintre noi.

Analizele de sânge, radiografiile chiar și un CT (computer tomograf) ne pot oferi date importante pe baza cărora diagnosticul să fie corect.

Există situații în care durerile de cap sunt atât de puternice încât pot afecta foarte serios starea de sănătate a pacientului. In cazuri severe, medicul poate trata cauza fără să mai aștepte rezultatele analizelor, deoarece este necesară o intervenție de urgență.( ex un pacient cu cefalee și dureri în gât poate fi suspect de meningită).

Tratament cefaleea secundară

Cele mai utilizate medicamente pentru tratamentul cefaleelor sunt analgezicele, antiemeticele si antimigrenoasele. Medicația preventivă cuprinde medicamente din diverse clase terapeutice, adecvate fiecărui tip de cefalee. Aceste medicamente trebuie  administrate zilnic, având ca scop reducerea frecvenței, intensității și duratei durerii.

Alegerea unui anumit  tip de medicamentație se face ținând cont de un diagnostic, de afecțiunile asociate și de starea pacientului, dar și de posibilele efecte adverse care pot să apară.

Cefaleea episodică

Este legată de perioadele stresante, perioade aglomerate cu multe task-uri care ne dau batăi de cap și insomnii.

Cefaleea episodică apare în perioadele de supraaglomerare și este resimțită ca fiind o durere de cap supărătoare, care nu lasă loc concentrării și focalizării pe sarcinile pe care le avem de realizat.

Cefaleea episodică este resimțită ca o durere ușoară, moderată însă constantă, însoțită uneori de senzația de presiune și  pulsație. Durerea este resimțită în special în zona frunții, în creștetul capului sau în părțile laterale, adică în zona tâmplelor.

Durata durerilor de cap variază între 30-45 de minute sau se poate întinde pe durata întregii zile.

Diagnostic cefaleea episodică

Se stabilește pe baza istoricului pacientului și a momentelor *declanșatoare* ce au adus la o astfel de stare. Perioadele de stres prelungit, stările de oboseală, insomniile-toate par a fi cauzele acestor afecțiuni care ne scot din zona de confort și ne dau stări de anxietate și iritare.

Cefaleea occipitală

In cazul cefaleei occipitale, durerea de cap este intensă, pulsatilă și este localizată undeva la baza capului. Chiar în spatele ochilor poate apărea o durere pe care pacientul nu știe cu ce să o asocieze. Sensibilitatea la lumină crește iar orice mișcare mai ales în zona scalpului (perierea părului ) poate fi un factor care amplifică durerea de cap pe care o resimte cel suferind.

In general pacientul este nervos și irascibil, acuză o sensibilitate în zona afectată (simte un fel de amorțeală).

Dacă situația persistă și episoadele sunt dese trebuie consultat un medic neurolog.

Cefaleea occipitală apare atunci când există presiune sau iritare a nervilor occipitali, poate din cauza unei leziuni, a mușchilor tensionați care prind nervii sau a unei inflamații.

Cert este că aceste cauze trebuiesc cercetate în amănunțime pentru a putea beneficia de un diagnostic și un tratament corect.

Cefaleea occipitală se poate dezvolta ca o complicație în caz de:

– osteoartrită a coloanei cervicale superioare;

– traume ale nervilor occipitali

– comprimarea nervilor occipitali

– modificări degenerative ale coloanei cervicale din cauza bolii degenerative ale discului

– gută;

– diabet;

– inflamație a vaselor de sânge;

-infecţii.

Diagnostic cefaleea occipitală

Examenul neurologic și fizic constă într-o serie de întrebări pe care medicul ți le adresează pentru a căuta eventuale anomalii.

Palparea zonei este necesară pentru a vedea dacă exercitând presiune sunt vizibile modificări ale stării pacientului.

Uneori examenele sunt neconcludente și sunt cerute alte teste mai elaborate cum ar fi RMN sau CT.

Tratament cefaleea occipitală

Ca și în cazul celorlalte tipuri de cefalee, tratamentul constă într-o serie de medicamente care au la bază ibuprofen și recomandarea de a elimina factorii de stres care pot declanșa durerea.

Kinetoterapia și masajul fac adevărate minuni în tratamentul cefaleei.

Masajul are o acțiune decongestivă, de activare și îmbunătățire a vascularizării, stimularea receptorilor cutanați, de calmare și de echilibrare a stărilor emoționale.

Efectele masajului în cefalee și în cazul durerilor de cap sunt de-a dreptul magice deoarece au ca obiectiv scăderea tensiunii acumulate, ameliorarea cu succes a stărilor de oboseală și apatie și indirect menținerea unui tonus bun și eliminarea factorilor care dau neplăcutele dureri de cap.